Marius van Dokkum, ‘Lachende liefde’


4 juli t/m 24 september 2017

Marius van Dokkum, ‘Lachende liefde’

Het is alweerbijna 7 jaar geleden dat Marius van Dokkum exposeerde op Slot Zeist, wat voor deze gelegenheid toen werd omgedoopt als het ‘Humoristische Slot’. Deze tentoonstelling werd indertijd druk bezocht. Na dit succes kon een volgend bezoek aan Slot Zeist niet meer uitblijven.  Dit jaar is Marius terug met zijn tentoonstelling ‘Lachende liefde’. Naast zijn diverse schilderijen zijn de tekeningen van ‘Opa Jan’ hier ook te bewonderen en zal Marius een bijzonder arrangement verzorgen.

Als kind was Marius van Dokkum (Andijk, 1957)  al goed in tekenen en wilde hij graag kunstschilder worden. Dit heeft hij zijn hele leven doorgezet. Na een korte periode in de landbouw volgde Marius zijn opleiding aan de Christelijke Academie voor Beeldende Kunsten in Kampen met als hoofdvak illustratie. Na zijn studie ging Marius zich verdiepen in het schilderen met olieverf, waarbij hij hulp kreeg van collega-schilders. In 1986 vestigde Van Dokkum zich in het Veluwse Ugchelen, waar hij nog steeds werkzaam is als schilder, tekenaar en illustrator. Zijn werk bestaat uit portretten, stillevens en vrije onderwerpen. De vrije onderwerpen zijn vaak een humoristische weergave van de werkelijkheid en laten de moderne samenleving zien.

Van Dokkum is niet alleen een schilder, maar ook een verhalenverteller. In zijn vrije onderwerpen vertelt hij het verhaal van de gewone mens in een soms ongewone situatie. Deze situaties worden vaak vormgegeven met een knipoog en geven de schilderijen een humoristische uitstraling. Zo weet hij in sommige van zijn schilderijen aan peren bepaalde menselijke eigenschappen toe te dichten, die bij de kijker zowel herkenning als een glimlach weten op te roepen. In andere schilderijen zien we dan weer oudere echtparen die de moderne maatschappij proberen te doorgronden, gezinnen die zich volproppen voor de tv of stellen die elkaar liefdevol omhelzen.

De veelzijdigheid van Marius van Dokkum is een feit. Hij is een schilder met een breed palet en veel verhalen. Zijn onderwerpen zijn zeer divers, van treurende peren tot ‘Opa Jan’ en van serieuze stillevens naar humoristische voorstellingen. Eén ding is zeker: Deze zomer zal er veel moois te zien zijn in Slot Zeist; dus kom dat zeker zien!